Seleccionar página

L’AGONIA DEL DELTA DE L’EBRE

El 16 d’abril es va realitzar una ponència sobre la problemàtica del Delta de l’Ebre. L’acte va consistir en un diàleg amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE).

El debat va estar moderat per Gio Gonzales i es va realitzar a través de YouTube.

La PDE és una plataforma social creada en l’assemblea celebrada en el Teatre-Auditori Felip Pedrell de Tortosa el 15 de setembre de 2000 per a la implantació d’una nova cultura de l’aigua, contrària a la política de transvasaments prevista pel govern espanyol del Partit Popular, que va comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya, governada per Convergència i Unió. Quant al riu Ebre, la plataforma ha denunciat les conseqüències que tindrien els nous transvasaments per al parc natural del delta. “Cada vegada que hi ha hagut una proposta de transvasament el moviment social s’ha anat articulant fins a ser el que som ara”, asseguren des de la plataforma.

En el diàleg es van fer diverses preguntes de tota mena, entre elles com es van organitzar, com va sorgir l’organització, les seves principals reivindicacions, les solucions per les quals aposten i el que ha suposat per a ells personalment aquesta lluita. “Defensem que l’Ebre continuï tenint cabals suficients: cabals líquids i cabals sòlids perquè el territori on vivim, el Delta de l’Ebre, no desaparegui.”

Pots trobar el diàleg en línia aquí.

Plataforma en Defensa de l'Ebre:

«Cada vegada que hi ha hagut una proposta de transvasament, el moviment social s’ha anat articulant fins a ser el que som ara. La Coordinadora Antitransvasaments va ser l’embrió del moviment que tenim actualment»

Plataforma en Defensa de l'Ebre:

«Defensem que l’Ebre continuï tenint cabals suficients, cabals líquids i cabals sòlids, perquè el territori on vivim, el Delta de l’Ebre, no desaparegui. Hem passat de ser un moviment reactiu a ser un moviment proactiu.»

Plataforma en Defensa de l'Ebre:

«Ens neguem a ser els primers refugiats climàtics d’Europa. El nostre futur seguirà sent lluitar. La mar ens pot expulsar del nostre territori, de fet, ja ho està fent. Nosaltres seguirem lluitant i no caurem en el catastrofisme.»

Plataforma en Defensa de l'Ebre, sobre els temporals:

«Si el mar és capaç de trencar les dunes de protecció exterior, la capacitat que té d’entrar terra endins és molt gran. Demanem una zona de protecció amb un sistema de platges, dunes i aiguamolls que serveixi per mitigar l’onatge.»

Plataforma en Defensa de l'Ebre, sobre la gestió del riu:

«La construcció d’embassaments i d’infraestructures hidràuliques impedeixen que arribi aigua i sediments al final del riu, al Delta, i en quedar-se retinguts al llarg de la conca estan generant un problema greu al Delta de l’Ebre»

Plataforma en Defensa de l'Ebre, sobre els sediments:

«Evidentment que és un problema polític perquè hi ha unes prioritats socioeconòmiques que no prioritzen els valors ambientals ni espais naturals que estan molt lluny dels centres de decisió com pot ser el cas de l’Ebre».